vrijdag 1 juli 2011

Regelmatige koffieconsumptie sterk gerelateerd aan lager risico prostaatkanker

Mannen die regelmatig koffie drinken, hebben minder kans op prostaatkanker. Dit blijkt uit onderzoek onder 47.911 Amerikaanse mannen die in de gezondheidszorg werken. Het onderzoek is onderdeel van de "Health professionals follow-up study" en gepubliceerd in Journal of the National Cancer Institute.

De onderzoeksgroep – voornamelijk bestaande uit artsen – is 20 jaar lang gevolgd. In die periode kregen 5.035 mannen prostaatkanker, waaraan 642 mannen overleden. Mannen die 6 koppen koffie per dag of meer dronken bleken 18% minder risico te lopen op prostaatkanker dan mannen die geen koffie dronken. De associatie was sterker voor de ernstige vormen van prostaatkanker. De kans om te overlijden aan prostaatkanker bleek zelfs 60% lager bij een koffieconsumptie van meer dan 6 koppen per dag, in vergelijking met niet koffiedrinkers. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat koffie bioactieve stoffen bevat die helpen beschermen tegen prostaatkanker.

Ook cafeïnevrije koffie beschermt
Cafeïne lijkt geen invloed op de resultaten te hebben. Voor zowel reguliere koffie als voor gedecafeïneerde koffie zijn vergelijkbare resultaten gevonden. Volgens de onderzoekers is het gunstige effect van koffie biologisch gezien heel aannemelijk, gezien de gunstige effecten van koffie op onder andere de glucosehuishouding, ontstekingsreacties en antioxidant effecten. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de progressie van prostaatkanker.

Bron: Koffieengezondheid.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten